Hållbarhet

Tipes hållbarhetsarbete

Att jobba hållbart över tid anser vi vara en av de allra viktigaste delarna av ett modernt företagande. Historiskt har vi varit alldeles för dåliga på att förklara vad det är vi gör och hur det bidrar till hållbarhet.

  • Köper in den absoluta merparten av råvaror och produkter från svenska tillverkare belägna så nära som möjligt.
  • Använder endast grön förnybar el från fossilfria källor.
  • Skickar alla inrikes DHL-sändningar med grön frakt.
  • Använder ett Svanenmärkt tryckeri för alla trycksaker på papper.
  • Erbjuder ekologiska och Fairtrade-märkta produkter.
  • Har påbörjat ett arbete för att räkna ut vårt totala koldioxidutsläpp samt kompensera utsläppen med hjälp av klimatprojekt.

Materialval

Vi kan erbjuda biologiskt nedbrytbara material både till karameller och kolor. Komposterbart material är dock inte vårt huvudfokus då det för merparten av dessa alternativ krävs att materialet komposteras professionellt. Likaså tillverkas denna typ av material utav spannmål som behöver att odlas för detta ändamål. Med en växande population som FN bedömer kommer ligga över 10 miljarder år 2050 kommer odlingsmark krävas till matproduktion. Skulle förutsättningarna för denna typ av material ändras kan vi självklart komma att ändra ståndpunkt.

Allt kola och karamellpapper i vår egna produktion är ett material som kallas R-PET. R-PET är en produkt som produceras av återvunnen PET och i dagsläget består den av 50-70 procent återvunnet material. Vi samarbetar med en av världens största tillverkare av så kallat twistmaterial till karameller. De jobbar hårt för att öka denna andel till 100% vilket kommer att ske inom en väldigt snar framtid vilket på riktigt skapar en cirkulär hållbarhet. Denna process har en väldigt låg energiförbrukning och ett avsevärt minskat CO2-utsläpp.

FN:s hållbarhetsmål

Hållbarhetsmålen som FN satt upp täcker inte bara miljön och vi bidrar självklart till ett hållbarare samhälle.

Vi är en jämlik arbetsplats där minst hälften av de anställda är kvinnor och har självklart samma löner och förutsättningar som sina manliga motsvarigheter. Tipe är naturligtvis också en arbetsplats med kollektivavtal där alla anställda har korrekta arbetsförhållanden. På Tipe är alla välkomna oavsett ursprung och bakgrund vilket speglar sig i vår personalstyrka.

Föreningslivet är en viktig del i det svenska samhället och något som ligger oss varmt om hjärtat. Därför sponsrar Tipe årligen ett antal idrottsföreningar för att bättre ge barn och ungdomar en aktiv och hälsosam livsstil.

Tipe sponsrar en lokal daglig verksamhet för funktionsvarierade.

Likaså är Tipe samarbetspartner till Barncancerfonden Stockholm/Gotland där vi dels bidrar till att stödja forskningen men också sponsrar med godis för att förhoppningsvis ge en liten ljusglimt i vardagen till fondens olika events och till de barn som ligger inlagda på sjukhus.

Med det sagt så vill vi gärna bli bättre dag för dag och vet ni om något hållbarhetsprojekt som skulle passa oss får ni gärna tipsa oss: robert@tipe.se